Λεωνίδιο

Λεωνίδιο

Mία από τις παλιότερες ναυτικές πολιτείες, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Kυνουρίας (Tσακωνίας), χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Πρασσαί και απέχει 93 χλμ. από την Tρίπολη. Ο χείμαρρος Δαφνώνας χωρίζει τον οικισμό στα δύο και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Πλάκας, το επίνειο του Λεωνιδίου.

Στο Λεωνίδιο με την εξαιρετική αρχιτεκτονική του, θα δείτε τα αρχοντόσπιτα με τα ξύλινα πατώματα και τα σκαλιστά ταβάνια, τα αρχοντικά Πολυτίμου (1816) και Τσικαλιώτη (1808) και το σχολείο, κοντά στη γέφυρα Δαφνώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το μοναστήρι του Aγίου Nικολάου της Σίντζας (1400) με τη μικρή βιβλιοθήκη του, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής (1714) και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας (1300), με υπέροχες αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια.

Ο οικισμός του Λεωνιδίου δημιουργήθηκε μετά την πυρπόληση του πραστού το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Μέχρι τότε κατοικείτο κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Στο βάθος της εύφορης μικρής πεδιάδας, -που με εκπληκτική εργατικότητα, δουλεύοντας από την αυγή έως το δειλινό, δώδεκα μήνες το χρόνο, σκυμμένος στο χωράφι ή το περιβόλι, ο περιβολάρης λενιδιώτης παράγει τρεις φορές το χρόνο μαρούλια δυο φορές το χρόνο την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα και τα λοιπά πρώιμα κηπευτικά, ελιές και οπωροφόρα,- προβάλλουν επιβλητικά οι τρεις παραδοσιακοί παλαιοί ανεμόμυλοι.

Η πρώτη εντύπωση πριν μπούμε στο Λεωνίδιο, τι άλλο, ο θεόρατος γυμνός κοκκινόβραχος, που βιγλάτορας διαφεντεύει το Λενίδι από το βορρά. Η ορθοπλαγιά θεωρείται ζόρικη και προκαλεί τους αναρριχητές το κάθετο και βάλε ύψος των 250 μ.

Το Πάσχα χειροποίητα πολύχρωμα αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου αμέσως μετά την Ανάσταση, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου γίνεται στο λιμάνι της Πλάκας, η Γιορτή της Μελιτζάνας.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP