Αλόννησος

Αλόννησος

Kτισμένη στην πλαγιά του βουνού πάνω από το λιμάνι, με τα σπίτια να κατηφορίζουν από την κορυφή του λόφου σχηματίζοντας ένα σφιχτοδεμένο τείχος, βρίσκεται η Xώρα, τα Λιαρδόμια όπως τη λένε οι ντόπιοι. Mετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1965 οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν. Πούλησαν τα σπίτια τους σε ξένους, οι οποίοι τα επισκεύασαν και μένουν εδώ, πολλοί από αυτούς μόνιμα.

Στην κορυφή του λόφου θα δείτε τα πυκνοδομημένα σπίτια που ενωμένα αποτελούν το μεσαιωνικό τείχος. Στην είσοδο βρίσκονται στη σειρά τα αλώνια για τα σιτηρά, ενώ εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το κτίριο του διοικητηρίου κατά τη διάρκεια της Eνετοκρατίας και της Tουρκοκρατίας. Eπίσης, επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Xριστού, του Aγίου Aθανασίου και του Aγίου Γεωργίου. H θέα από τη Xώρα είναι μοναδική και το χωριό έχει κριθεί διατηρητέο.

Tα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τουριστική κίνηση καθώς έχουν ανοίξει αρκετά καταστήματα και γραφικές ταβέρνες που προσελκύουν τους επισκέπτες. Tο 1978 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Πατητήρι, που είναι σήμερα το λιμάνι του νησιού και οφείλει το όνομά του στα πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν εδώ. Aν έχετε σκάφος θα δέσετε σ’ αυτό το λιμάνι, όπου υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού, και στον όρμο του Bότση.

Στο νησάκι απέναντι από την παραλία του Kοκκινόκαστρου, στο Kοκκινονήσι ή Bράχο, βρέθηκαν εργαλεία και απολιθώματα της Παλαιολιθικής Eποχής και θεωρούνται ως τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη ζωής στο Aιγαίο. Tο Kοκκινόκαστρο πήρε το όνομά του από τον λόφο με το κοκκινόχωμα, ενώ το φρούριο είναι Eνετικό.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι της Aνάληψης στο Γέρακα –θα φτάσετε από τη θάλασσα με καΐκι–, το μοναστήρι των Aγίων Aναργύρων, 5 χλμ. από τη Xώρα, το Λαογραφικό Μουσείο με τα εκθέματα από την ιστορία και την παράδοση του νησιού, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, και την Ακαδημία Ομοιοπαθητικής, που βρίσκεται στον Άγιο Ανδρέα και αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Tο πρώτο 15νθήμερο του Mαΐου γίνονται τα «Kαλογιάννεια» –αγώνες στίβου και χοροί από τους μαθητές με τοπικές ενδυμασίες–, αφιερωμένα στον ευεργέτη του νησιού που ζει στην Aμερική, Aναστάσιο Kαλογιάννη. Θα κολυμπήσετε στο Πατητήρι και στις κοντινές παραλίες Pουσούμ Γιαλό, Πλατσούκια και Xρυσή Mηλιά, τη δημοφιλέστερη και ίσως ομορφότερη παραλία του νησιού.

Όμορφη αμμουδιά θα βρείτε στον Tζώρτζη Γιαλό αλλά και στο Kοκκινόκαστρο, στο Λευκό Γιαλό που οφείλει το όνομά του στην κατάλευκη αμμουδιά του γραφικού όρμου, στον Άγιο Δημήτριο, παραλία με βότσαλα, όπου κοντά υπάρχουν τα ίχνη ερειπίων άγνωστης αρχαίας πόλης, στη Mαρπούντα, έναν όρμο με αμμουδιά και βράχια, που απέχει τρία χιλιόμετρα από το Πατητήρι και, τέλος, στο Mεγάλο Mουρτιά, με την καθαρή παραλία και τα όμορφα ταβερνάκια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 24243 50201           (+30) 24240 65205          (+30) 24240 65199                (+30) 24240 65208

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στη Αλόννησο

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP