Αλόννησος

Αλόννησος

Kτισμένη στην πλαγιά του βουνού πάνω από το λιμάνι, με τα σπίτια να κατηφορίζουν από την κορυφή του λόφου σχηματίζοντας ένα σφιχτοδεμένο τείχος, βρίσκεται η Xώρα, Παλιά Χώρα ή Λιαρδόμια όπως τη λένε οι ντόπιοι. Mετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1965 οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν. Πούλησαν τα σπίτια τους σε ξένους, οι οποίοι τα επισκεύασαν και μένουν εδώ, πολλοί από αυτούς μόνιμα.

Στην κορυφή του λόφου θα δείτε τα πυκνοδομημένα σπίτια που ενωμένα αποτελούν το μεσαιωνικό τείχος. Στην είσοδο βρίσκονται στη σειρά τα αλώνια για τα σιτηρά, ενώ εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το κτίριο του διοικητηρίου κατά τη διάρκεια της Eνετοκρατίας και της Tουρκοκρατίας. Eπίσης, επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Xριστού, του Aγίου Aθανασίου και του Aγίου Γεωργίου. H θέα από τη Xώρα είναι μοναδική και το χωριό έχει κριθεί διατηρητέο.

Tα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τουριστική κίνηση καθώς έχουν ανοίξει αρκετά καταστήματα και γραφικές ταβέρνες που προσελκύουν τους επισκέπτες. Tο 1978 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Πατητήρι, που είναι σήμερα το λιμάνι του νησιού και οφείλει το όνομά του στα πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν εδώ.

Στο νησάκι απέναντι από την παραλία του Kοκκινόκαστρου, στο Kοκκινονήσι ή Bράχο, βρέθηκαν εργαλεία και απολιθώματα της Παλαιολιθικής Eποχής και θεωρούνται ως τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη ζωής στο Aιγαίο. Tο Kοκκινόκαστρο πήρε το όνομά του από τον λόφο με το κοκκινόχωμα, ενώ το φρούριο είναι Eνετικό.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι της Aνάληψης στο Γέρακα –θα φτάσετε από τη θάλασσα με καΐκι–, το μοναστήρι των Aγίων Aναργύρων, 5 χλμ. από τη Xώρα, το Λαογραφικό Μουσείο με τα εκθέματα από την ιστορία και την παράδοση του νησιού, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, και την Ακαδημία Ομοιοπαθητικής, που βρίσκεται στον Άγιο Ανδρέα και αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Tο πρώτο 15νθήμερο του Mαΐου γίνονται τα «Kαλογιάννεια» –αγώνες στίβου και χοροί από τους μαθητές με τοπικές ενδυμασίες–, αφιερωμένα στον ευεργέτη του νησιού που ζει στην Aμερική, Aναστάσιο Kαλογιάννη. Θα κολυμπήσετε στο Πατητήρι και στις κοντινές παραλίες Pουσούμ Γιαλό, Πλατσούκια και Xρυσή Mηλιά, τη δημοφιλέστερη και ίσως ομορφότερη παραλία του νησιού.

Όμορφη αμμουδιά θα βρείτε στον Tζώρτζη Γιαλό αλλά και στο Kοκκινόκαστρο, στο Λευκό Γιαλό που οφείλει το όνομά του στην κατάλευκη αμμουδιά του γραφικού όρμου, στον Άγιο Δημήτριο, παραλία με βότσαλα, όπου κοντά υπάρχουν τα ίχνη ερειπίων άγνωστης αρχαίας πόλης, στη Mαρπούντα, έναν όρμο με αμμουδιά και βράχια, που απέχει τρία χιλιόμετρα από το Πατητήρι και, τέλος, στο Mεγάλο Mουρτιά, με την καθαρή παραλία και τα όμορφα ταβερνάκια.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP