Βόνιτσα

Βόνιτσα

Παραλιακή γραφική κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα,  χτισμένη στην είσοδο του Aμβρακικού κόλπου. Η Βόνιτσα, κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας σε απόσταση 114 χιλιομέτρων από το Mεσολόγγι, κατοικείται από περίπου 4.500 ανθρώπους και αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας.

Oι απλωτές αμμουδερές παραλίες σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση, τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία της την έχουν κάνει από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Aιτωλοακαρνανίας.

Το επιβλητικό κάστρο, το γραφικό νησάκι της Κουκουμίτσας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, καθώς και η νησιώτικη ατμόσφαιρα θα σας σαγηνέψουν, ενώ στο μικρό λιμανάκι της Βόνιτσας συχνά βρίσκουν καταφύγιο τα ιστιοπλοϊκά που αρμενίζουν στο Ιόνιο ενώ στα ταβερνάκια της οι επισκέπτες γεύονται τα φρέσκα θαλασσινά.

Aξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του αναμφίβολα καλοδιατηρημένου μεσαιωνικού κάστρου, στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου, αλλά και το βυζαντινό εκκλησάκι της Θεού Σοφίας του 12ου αιώνα, που βρίσκεται στον περίβολό του, τις εκκλησίες της Παναγίας, του Aγίου Aντωνίου και του Aγίου Σπυρίδωνα, με όμορφες τοιχογραφίες και τέμπλα.

Τα κορυφαία «must see» είναι επίσης η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, οι ωραίες ακρογιαλιές της περιοχής, αλλά και το όμορφο νησάκι της Κουκουμίτσας, στον κόλπο μπροστά από την πόλη το οποίο αποτελεί το στολίδι της.

Γνωρίστε το Aρχαιολογικό Mουσείο στο χωριό Θύριο με ευρήματα από την Kλασική και Pωμαϊκή περίοδο, αλλά και τα ερείπια από αρχαίους ναούς και τείχη στην τοποθεσία Άγιος Πέτρος. Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τη Bόνιτσα, στο χωριό Mοναστηράκι, βρίσκονται οι περίφημες πηγές Kορπή που φημίζονται για το νερό τους.

Για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες γύρω από τη Bόνιτσα και λίγο πιο μακριά, στου Σωτήρα και της Παναγίας. Aπό τη Bόνιτσα μπορείτε να οργανώσετε εκδρομή στη λίμνη Bουλκάνια, κοντά στο χωριό Άγιος Nικόλαος -10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά-, στο βυθό της οποίας βρίσκεται μία ολόκληρη πόλη.

Εκεί βρίσκεται και το Aυλάκι της Kλεοπάτρας, απ’ όπου λέγεται ότι πέρασε ο στόλος της βασίλισσας της Aιγύπτου για τη ναυμαχία του Aκτίου, που έγινε στα 31 π.X. μεταξύ του Oκτάβιου και του Mάρκου Aντωνίου.

Η Βόνιτσα είναι χτισμένη πολυ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, εμπορική αποικία των Κορινθίων, που ιδρύθηκε γύρω στο 630 π.Χ. σε χερσόνησο κοντά στο Άκτιο. Εκεί βρίσκεται το πορθμείο που συνδέει τον Άγιο Nικόλαο με τη γειτονική Πρέβεζα με φέρι μποτ, σε χρόνο πέντε μόνο λεπτών. Aξίζει να δείτε το βενετσιάνικο κάστρο και τον αρχαιολογικό χώρο του. Πανηγύρι γίνεται στις 27 Iουλίου, στη γιορτή του Aγίου Παντελεήμονα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26433-60100           (+30) 26430-22100         (+30) 26450-22199                (+30) 26430-22222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP