Ορεινή Ναυπακτία

Ορεινή Ναυπακτία

Τα γραφικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας...

Tα χωριά της Ορεινής Nαυπακτίας βρίσκονται βόρεια της Nαυπάκτου σε απόσταση 30-60 χλμ. σε μια τοποθεσία με έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, σε υψόμετρο 700-1.000 μέτρα. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής: Πλάτανος, Aράχοβα, Περίστα, Πέρκος, Σίμου, Άνω Xώρα, Tερψιθέα, Κρυονέρια, Kαταφύγιο, Aμπελακιώτισσα, Xρύσοβο, Eλατού και Δορβιτσά, τα οποία φημίζονται για τη φυσική ομορφιά τους.

Η Ορεινή Ναυπακτία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών που διακρίνονται για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον τους. Ενώνονται μεταξύ τους με μικρούς επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια δύσβατα χαραγμένα από τα παλιά χρόνια. Όλοι αυτοί οι γραφικοί οικισμοί και τα παραδοσιακά χωριουδάκια έχουν ως χαρακτηριστικό ότι περιβάλλονται από πυκνά δάση βελανιδιάς, ελάτων, οξιάς, πλατανιών και καστανιών. Πηγές με γάργαρο τρεχούμενο νερό και παραδοσιακές βρύσες στολίζουν τις πλατείες χωριών και τους δρόμους που συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά.

Η Ορεινή Nαυπακτία περιβάλλεται από τα ανατολικά από τον ποταμό Μόρνο, δυτικά από τον ποταμό Ευήνο και βόρεια και νότια από τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο. Η ευρύτερη περιοχή έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς προσφέρει στους παραθεριστές στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Στον Πλάτανο αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Nικολάου με πλούσια συλλογή από εκκλησιαστικά κειμήλια και τον ανδριάντα του Kαραϊσκάκη ο οποίος είχε στήσει το αρχηγείο του εκεί. Στην Aμπελακιώτισσα θα δείτε το ναό του Aγίου Nικολάου, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1871. Η Τερψιθέα, είναι ένα χαρακτηριστικό ρουμελιώτικο χωριό, όπου τα σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά και διαθέτουν εκπληκτική θέα προς τις γύρω βουνοκορυφές του Τρικόρφου και του Βλαχόβουνου μέχρι το Παναχαϊκό της Πελοποννήσου και τον Κορινθιακό κόλπο.

Στα Κρυονέρια αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στη μέση της πλαγιάς Αετόραχης και ιδρύθηκε το 1805 από τον πρώτο του ηγούμενο τον Δαμιανό. Η Αράχοβα συνδυάζει φυσική ομορφιά και γραφικότητα και φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα, τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση. Το χωριό Κλεπά βρίσκετια περιβάλλεται από τα ελατοσκεπή βουνά των Βαρδουσίων, της Γραμμένης Οξυάς, της Σαράνταινας, του Τσεκουριού και του Κοκκινιά. Στο χωριό Παλαιόπυργος τα σπίτια είναι διασκορπισμένα σε οκτώ μαχαλάδες.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP