Ορεινή Ναυπακτία

Ορεινή Ναυπακτία

Αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, παραδοσιακοί οικισμοί που «πνίγονται» στο πράσινο, πετρόχτιστοι ξενώνες με ανάμενα τζάκια και υπέροχη θέα, θαλπωρή, τοπικές γεύσεις και τσιπουροκαταστάσεις σε ταβερνάκια. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένα σύμπλεγμα χωριών που διακρίνονται για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον τους και αποτελούν συναρπαστικό ορεινό προορισμό που κρατιέται μακριά από το μαζικό τουρισμό και προσφέρεται για φυσιολάτρες.

Ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, τα γραφικά χωριά της Ορεινής Nαυπακτίας βρίσκονται βόρεια της Nαυπάκτου και εκτείνονται σε απόσταση από 30 μέχρι 60 χιλιόμετρα. Χτισμένα σε υψόμετρο που κυμαίνεται 700-1.000 μέτρα, τα περισσότερα από τα 45 χωριά της κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και λόγγους με καστανιές.

Τα μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά είναι ακόμη βατά και περνούν μέσα από ρεματιές και μαγικά τοπία, οι δασικοί δρόμοι σε φέρνουν στην καρδιά των βουνών και η διαδρομή γύρω από την Ευηνολίμνη κόβει την ανάσα.

Θα ταξιδέψετε από το επίκεντρο της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω αλλά και την Κάτω Χώρα, μέχρι την Αμπελακιώτισσα (Κοζίτσα), τον Πόδο, τον Πλάτανο (Βονόρτα) και την Περδικόβρυση (Σινίστα), θα γνωρίσετε χωριά όπως την Aράχοβα, την Tερψιθέα, τα Κρυονέρια.

Η Ορεινή Nαυπακτία περιβάλλεται από τα ανατολικά από τον ποταμό Μόρνο, δυτικά από τον ποταμό Ευήνο και βόρεια και νότια από τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, όπότε προσφέρεται και για εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές με 4x4.

Η Άνω Χώρα, ή αλλιώς Μεγάλη Λομποτινά όπως ονομαζόταν κάποτε, χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων αποτελεί μέχρι σήμερα το κεφαλοχώρι της περιοχής, μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, περιτριγυρισμένη από έλατα και αγκαλιασμένη από ορεινούς όγκους, όπως αυτοί των Βαρδουσίων oρέων.

Στον Πλάτανο αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Nικολάου με πλούσια συλλογή από εκκλησιαστικά κειμήλια και τον ανδριάντα του Kαραϊσκάκη ο οποίος είχε στήσει το αρχηγείο του εκεί.

Στην Aμπελακιώτισσα θα δείτε το ναό του Aγίου Nικολάου, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1871, ενώ η Τερψιθέα, είναι ένα χαρακτηριστικό ρουμελιώτικο χωριό, όπου τα σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά και διαθέτουν εκπληκτική θέα προς τις γύρω βουνοκορυφές του Τρικόρφου και του Βλαχόβουνου μέχρι το Παναχαϊκό της Πελοποννήσου και τον Κορινθιακό κόλπο.

Στα Κρυονέρια αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στη μέση της πλαγιάς Αετόραχης και ιδρύθηκε το 1805 από τον πρώτο του ηγούμενο τον Δαμιανό, ενώ η Αράχοβα συνδυάζει φυσική ομορφιά και γραφικότητα και φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα, τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση.

Το χωριό Κλεπά περιβάλλεται από τα ελατοσκεπή βουνά των Βαρδουσίων, της Γραμμένης Οξυάς, της Σαράνταινας, του Τσεκουριού και του Κοκκινιά και στο χωριό Παλαιόπυργος τα σπίτια είναι διασκορπισμένα σε οκτώ μαχαλάδες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2634360101           (+30) 26340 23003          (+30) 2634027618                (+30) 2634041444 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP