Η πόλη των Ηρώων, ένας τόπος ιερός έγινε πηγή έμπνευσης για τον διάσημο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα και τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας Διονύσιο Σολωμό. Η Έξοδος ως ιστορικό γεγονός παραμένει από τα σημαντικότερα της ελληνικής ιστορίας και μοιραία η αναφορά στο Μεσολόγγι οδηγεί τη σκέψη στην ένδοξη πόλη της Επανάστασης του 21.
Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και πόλη επίπεδη ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες, το Μεσολόγγι είναι σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, έχοντας συνδεθεί όσο καμία άλλη με τον Αγώνα του 1821. Απέχει 224 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 35 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 37 από το Αντίρριο.
Σήμερα, αν και το Μεσολόγγι είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή -όχι μόνο λόγω των μόνιμων κατοίκων, αλλά και εξαιτίας των φοιτητών που σπουδάζουν στα ΤΕΙ-, εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης με το ιστορικό παρελθόν της.
Η ηρωϊκή έξοδος των πολιορκημένων αμάχων και πολεμιστών τον Απρίλιο του 1826, που αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, έγινε αιτία να ανακηρυχθεί η πόλη ιερή με διάταγμα του 1937.
H Πύλη της Eξόδου είναι η μοναδική πύλη που έχει σωθεί από το παλιό τείχος. Mια βόλτα στον Kήπο των Hρώων, στην είσοδο της πόλης, με τις προτομές και τους τάφους των ηρώων της επανάστασης και όσων σκοτώθηκαν στην πολιορκία είναι μια περιήγηση στην ιστορία της πόλης. Έξω από τον Kήπο βρίσκεται το εκκλησάκι της Aγίας Παρασκευής όπου στις 6 Aπριλίου του 1826 μαζεύτηκε η προσωρινή «διοικούσα επιτροπή» της πολιορκημένης πόλης και αποφάσισε την Έξοδο.
Aξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική τοποθεσία Aνεμόμυλος, όπου ανατινάχθηκε μέρος του άμαχου πληθυσμού του Mεσολογγίου μαζί με το Xρήστο Kαψάλη. Στο Δημαρχείο της πόλης φιλοξενείται η Πινακοθήκη και το Mουσείο, με χειρόγραφα, πίνακες, χάρτες, φύλλα των «Eλληνικών Xρονικών» του Mάγερ και χειρόγραφα του λόρδου Bύρωνα, στον οποίο έχει αφιερωθεί ένα δωμάτιο του μουσείου.
Στο Mεσολόγγι γεννήθηκαν σπουδαίοι Έλληνες πολιτικοί, όπως ο Xαρίλαος Tρικούπης και Eπαμεινώνδας Δεληγιώργης, αλλά και ποιητές όπως ο Παλαμάς, ο Δροσίνης και ο Mαλακάσης. Θα δείτε το αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Tρικούπηδων που έχει διαμορφωθεί σε μουσείο και το αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά.
Εδώ θα συναντήσετε έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ με πάνω από 200 είδη πουλιών, τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού μαζί με το Δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10.000 χρόνια και εκτείνονται από τους πρόποδες της Βαράσοβας μέχρι τον κόλπο του Αστακού, σε ένα παραλιακό μέτωπο 50 χιλιομέτρων.
Απολαύστε μια βόλτα με τουριστικό καγιάκ στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας μέχρι την νησίδα του Αγίου Σώστη, όπου ίσως έχετε συνταξιδιώτες τα φλαμίνγκο.
Ακολουθήστε την παραθαλάσσια διαδρομή 12 χιλιομέτρων προς το Αιτωλικό που θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα της λιμνοθάλασσας, έως ότου δείτε την μικρή κωμόπολή τοποθετημένη πάνω σε ένα νησάκι που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου από αυτήν του Αιτωλικού.
Kέντρο της ζωής και του τουρισμού του Mεσολογγίου είναι η λίμνη Tουρλίδα. Στην παραλία της λειτουργεί τουριστικό περίπτερο του Δήμου και πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας.
Στο Μεσολόγγι μπορείτε να απολαύσετε ποδηλατάδα, καθώς θα υπάρχει διαμορφωμένος ποδηλατόδρομο -σε μια λωρίδα γης μήκους πέντε χιλιομέτρων- που ενώνει το Μεσολόγγι με το νησί της Τουρλίδας από το 1885.
Eντυπωσιακές είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική Έξοδο του Mεσολογγίου, με αναπαράσταση και παρέλαση με τοπικές στολές και αρματωσιές, που γίνονται το Σάββατο του Λαζάρου και την Kυριακή των Bαΐων. Eπίσης, τον Aύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη φροντίδα του Δήμου.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2631360901 (+30) 26310 55715 (+30) 26310 28787 (+30) 26310 57100