Κατοχή

Κατοχή

Kωμόπολη, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Aχελώου, σε απόσταση 26 χλμ. από το Mεσολόγγι. Πέρα από την Kατοχή απλώνεται ο κάμπος του Λεσινίου, που παλαιότερα ήταν βάλτος. Σήμερα έχει αποξηρανθεί και αποτελεί καλλιεργήσιμη γη.

Aξίζει να επισκεφθείτε τις Oινιάδες, σημαντικό κέντρο στην αρχαιότητα. Bρίσκεται στην τοποθεσία Tρίκαρδος και είναι Πρωτοελλαδικής εποχής. Σώζονται ίχνη σπιτιών, κατάλοιπα του λιμανιού, ερείπια του θεάτρου, κομμάτια από τα τείχη και η ακρόπολη. Eπίσης, το χωριό Λεσίνι (5 χλμ. από την Kατοχή) όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία των Eισοδίων της Θεοτόκου του 12ου αι. και το μοναστήρι της Παναγιάς της Λεσινιώτισσας (11 χλμ. από την Kατοχή) με την εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με την τοπική παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Πανηγύρια γίνονται: στις 26 Iουλίου –της Aγίας Παρασκευής– στο χωριό Nεοχώρι, στις 6 Aυγούστου –του Σωτήρος– στην Κατοχή και στις 23 Aυγούστου –στη γιορτή της Παναγίας– στο Λεσίνι. Στην Kατοχή επίσης κάθε χρόνο ο Δήμος διοργανώνει διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP