Γαλατάς - Κρυονέρι

Γαλατάς - Κρυονέρι

Ο Γαλατάς είναι ένα πεδινό χωριό, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Χάλκειας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα του τα Χάνια Γαυρολίμνης. Το χωριό αποτελείται από τους οικισμούς Νέο Γαλατά (Συνοικισμός), Κάτω Γαλατά, Πετράλωνα, Παλιόστανη, Νέο οικισμό και τον παραλιακό οικισμό Κρυονερίου. Φυσικά όρια του χωριού είναι βόρεια-βορειοανατολικά ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται ο Εύηνος ποταμός που χωρίζει την κοινότητα Γαλατά από την κοινότητα Ευηνοχωρίου και νότια-νοτιοανατολικά του ο Πατραϊκός κόλπος.

Το χωριό Γαλατάς απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από την Εθνική οδό (Ε-55) που συνδέει την Πελοπόννησο μέσω της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Δυτικά του χωριού και σε απόσταση 15 χλμ. βρίσκεται το Μεσολόγγι.

Ο Γαλατάς αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Μεσολογγίου το 1841. Η αρχική της αναγνώριση έγινε με το Β.Δ. 31-8-1912. Οι συνοικισμοί που απάρτιζαν αρχικά την κοινότητα ήταν ο Γαλατάς, το Κρυονέρι, το Περιθώρι, η Παλιόστανη, οι Χαλιές και η Ροδιά. Ο αρχικός πληθυσμός της κοινότητας ήταν 795 κάτοικοι.

Ένα χιλιόμετρο νότια της κοινότητας Γαλατά, βρίσκεται ιδιωτικός κομψός ναΐσκος, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μνημείο έμενε άγνωστο και μόλις τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία το ανακήρυξε διατηρητέο και έκανε ορισμένες επισκευάσθηκες και στερεωτικές εργασίες.

Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις της παλαιολόγειας εποχής που τις χαρακτηρίζει απλοϊκότητα και λαϊκό ύφος. Το χαρακτηριστικό του ναού που τον κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τον πρόναο βόρεια ενώ όλοι οι άλλοι ναοί τον έχουν δυτικά και λόγο αυτού του γεγονότος και του ότι στο Ευηνοχώρι υπάρχει άλλος ένας ναός της ίδιας εποχής, η Αγία Παρασκευή με το ίδιο χαρακτηριστικό του πρόναου, εικάζεται ότι μπροστά από το σημείο αυτό περνούσε ο κύριος οδικός άξονας που συνέδεε και εξυπηρετούσε την εποχή εκείνη την περιοχή (δρόμος περνά πάντα μπροστά από τον ναό και όχι πίσω).

Στο Γαλατά ακόμη υπάρχουν σπηλιές οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, όπως η σπηλιά του Αρχανθρώπου, όπου βρέθηκε κρανίο από άνθρωπο του Νεάντερνταλ από τους παλαιοντολόγους και χρονολογείται στο 100.000 π.Χ.

Έχουν βρεθεί επίσης σπηλιές με εργαλεία νεολιθικής εποχής στην Βαράσοβα προς την πλευρά του οικισμού Κρυονερίου και του εξωκλησιού Αγίου Θωμά.

Το Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, είναι παραλιακός οικισμός του χωριού Γαλατά κοντά στις εκβολές του ποταμού Εύηνου και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στο νομό.

Το Κρυονέρι είναι ένα γραφικό λιμανάκι που βρίσκεται 3 χλμ. ανατολικά του Γαλατά και αποτελεί τουριστικό θέρετρο με πλήθος από ενοικιαζόμενα δωμάτια και οργανωμένη παραλία με αρκετά καταστήματα. Η περιοχή διαθέτει ένα εντυπωσιακό τοπίο λόγω του ότι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα και δίπλα στην παραλία υψώνεται κατακόρυφα ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τόπους αναρρίχησης στην Ελλάδα.

Θεωρείται το επίνειο του Γαλατά και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, σχεδόν απέναντι από την Πάτρα, στην ακτή του όρμου Καλυδώνας και στους πρόποδες του όρους Βαράσοβα. Εντυπωσιακή είναι η ομορφιά των πανύψηλων αυτών βράχων που είναι ιδανικοί για αναρριχήσεις.

Αν προχωρήσετε ανατολικά, μπορείτε να απολαύσετε τα παγωμένα και κρυστάλλινα νερά της πηγής Γλύφας και αν περάσετε το πέτρινο γεφυράκι, θα βρεθείτε κάτω από τα απότομα βράχια της Βαράσοβας και στις διαδρομές αναρρίχησης, καθώς και στο μονοπάτι της πηγής Γλύφας που είναι από σιδηροκατασκευή.

Στo μικρό λιμανάκι του Κρυονερίου αράζουν ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής. Οι ναυτικοί, όμως δεν το θεωρούν ασφαλή όρμο ούτε καλό αγκυροβόλιο, γιατί στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλη ένταση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν δεν φυσούν δυνατοί, ανατολικοί άνεμοι το Κρυονέρι είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ (θαλάσσιο σκι, σέρφινγκ, Jet ski, κ.ά.).

Η όμορφη, μικρή παραλία του Κρυονερίου ενδείκνυται για κολύμπι. Είναι ιδιαιτέρα ασφαλή για τα μικρά παιδιά, αφού διαθέτει κρυστάλλινα, ρηχά νερά ενώ στην υπέροχη παραλία της Καβουρότρυπας θα απολαύσετε τον ήλιο κάνοντας ηλιοθεραπεία στα ασπρόμαυρα βότσαλά της.

Στο Κρυονέρι υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις για μαγευτική διαμονή. Στη περιοχή επίσης υπάρχουν ψαροταβέρνες, Club, καφετέριες, ουζερί από τα οποία άλλα λειτουργούν το χειμώνα και άλλα όχι. Εδώ  δεν θα βρείτε super market. Το πιο κοντινό είναι στο Γαλατά. Προορισμός για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που  κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το Κρυονέρι.

Τέλος, στο Κρυονέρι μπορείτε να φθάσετε οδικώς με το αυτοκίνητό σας. Υπάρχει βεβαίως μαρίνα για σκάφη αναψυχής αλλά δεν θα βρείτε βενζινάδικο. Αν τυχόν χρειασθείτε καύσιμα για το σκάφος σας το πλησιέστερο βρίσκεται στο Γαλατά. Επίσης, υπάρχουν 8 δρομολόγια ημερησίως των αστικών συγκοινωνιών από Μεσολόγγι προς Γαλατά και κάποια προς Κρυονέρι.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP