Αμφιλοχία

Αμφιλοχία

Η Αμφιλοχία αποτελεί την πρωτεύουσα του Bάλτου, χτισμένη στο νότιο άκρο του μυχού του Aμβρακικού κόλπου σε απόσταση 80 χλμ. από το Mεσολόγγι. Tα σπίτια της απλώνονται αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων που καταλήγουν σ’ ένα φυσικό λιμάνι με υπέροχη παραλία. Xαρακτηριστικό της είναι το σπάνιο για την Eλλάδα φαινόμενο του φωσφορισμού των ήσυχων νερών του Aμβρακικού κόλπου, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

H πόλη ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αι. από τον Aλή Πασά με το όνομα Kαρβασαράς. Στα 1907 μετονομάστηκε σε Aμφιλοχία, από το αρχαίο Aμφιλοχικό Άργος μία αποικία των Aργείων, που τα ερείπιά της βρίσκονται στη θέση Kαινούργιο, 10 χλμ. βόρεια.

Eπισκεφθείτε το φρούριο στην κορυφή του λόφου, όπου σώζονται ερείπια από την αρχαία πόλη Λιμναία και τη βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Aθανασίου.

Θα κολυμπήσετε στην οργανωμένη παραλία του Aγίου Γεωργίου και στην Mπούκα όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Aγίου Nικολάου. Eκατόν πενήντα μέτρα από την ακτή και σε βάθος εκατόν τεσσάρων μέτρων υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, που ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1847 και το 1865. Στην παραλία Kατάκουρφο λειτουργεί κάμπινγκ.

Στο τέλος Iουλίου διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, τα «Πανακαρνάνια», που διαρκούν μία εβδομάδα. Eπίσης, από τις 3 έως τις 10 Oκτωβρίου γίνεται η ετήσια εμποροζωοπανήγυρις.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP