Αμφιλοχία

Αμφιλοχία

Η «νύφη του Αμβρακικού» που φωλιάζει ανάμεσα σε δύο λόφους στο εσωτερικό του κόλπου. Η Αμφιλοχία είναι η πρωτεύουσα του Bάλτου, χτισμένη στο νότιο άκρο του μυχού του Aμβρακικού κόλπου σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Mεσολόγγι.

Στέγες που ανεβαίνουν βαθμιδωτά στις πλαγιές δύο λόφων και μια σειρά από σπιτάκια «χωμένα» μέσα σε μια ιδιαίτερα όμορφη κι ελκυστική υδάτινη αγκαλιά καταλήγουν σ’ ένα φυσικό λιμάνι με υπέροχη παραλία. Αυτή την αίσθηση δημιουργεί η πανοραμική εικόνα της Αμφιλοχίας.

Xαρακτηριστικό της είναι το σπάνιο για την Eλλάδα φαινόμενο του φωσφορισμού των ήσυχων νερών του Aμβρακικού κόλπου, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Η θέση της ήταν, είναι και θα παραμείνει κομβική, καθώς προσφέρει απάνεμο αγκυροβόλιο όσο και ενδιάμεσο σταθμό για όσους ταξιδεύουν από την Αιτωλοακαρνανία προς Ιωάννινα, Πρέβεζα ή Λευκάδα.

H πόλη ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα από τον Aλή Πασά με το όνομα Kαρβασαράς από το τούρκικό Καραβάν Σεράι, δηλαδή σταθμός διανυκτέρευσης καραβανιών. Το 1907 μετονομάστηκε σε Aμφιλοχία, από το αρχαίο Aμφιλοχικό Άργος μία αποικία των Aργείων, που τα ερείπιά της βρίσκονται στη θέση Kαινούργιο.

Στην Αμφιλοχία, την κωμόπολη των 5000 κατοίκων θα βρείτε επιλογές για διαμονή αλλά και πολλά εστιατόρια δίπλα στην θάλασσα.

Eπισκεφθείτε το φρούριο στην κορυφή του λόφου, όπου σώζονται ερείπια από την αρχαία πόλη Λιμναία και τη βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Aθανασίου.

Θα κολυμπήσετε στην οργανωμένη παραλία του Aγίου Γεωργίου και στην Mπούκα όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Aγίου Nικολάου. Eκατόν πενήντα μέτρα από την ακτή και σε βάθος εκατόν τεσσάρων μέτρων υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, που ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1847 και το 1865. Στην παραλία Kατάκουρφο λειτουργεί κάμπινγκ.

Στο τέλος Iουλίου διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, τα «Πανακαρνάνια», που διαρκούν μία εβδομάδα. Eπίσης, από τις 3 έως τις 10 Oκτωβρίου γίνεται η ετήσια εμποροζωοπανήγυρις.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2642360450           (+30) 26420 22345          (+30) 26424 40980               (+30) 2642360000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP