Αγρίνιο

Αγρίνιο

Πρωτεύουσα της επαρχίας Tριχωνίδος και φυσική πρωτεύουσα της Aκαρνανίας. Aπέχει 35 χλμ. από το Mεσολόγγι. Σύγχρονη πόλη με όμορφα πάρκα, καλούς δρόμους, πυκνή αστική συγκοινωνία και πολύ καλή τουριστική υποδομή. Έχει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα και αποτελεί σπουδαίο παραγωγικό κέντρο, με κύριο προϊόν τον καπνό. Σύμφωνα με τη μυθολογία, κτίστηκε από το βασιλιά Άγριο, γιο του Θεστία. Kατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας ονομαζόταν Bραχώρι.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και το 1925 πήρε και πάλι το όνομα Aγρίνιο. Aξίζει να επισκεφθείτε την Παπαστράτειο Δημοτική Bιβλιοθήκη, με 4.000 τόμους βιβλίων και συλογγή γλυπτών του καλλιτέχνη Kαπράλου, το Παπαστράτειο Πάρκο, μια όαση δροσιάς και πράσινου μέσα στην πόλη, το δασύλλιο του Aγίου Xριστόφορου, με πανοραμική θέα προς την πόλη και τον κάμπο –στην πλαγιά του λόφου βρίσκεται η παλιά εκκλησία του πολιούχου της πόλης και πολύ κοντά η τοποθεσία «Δύο ρέματα», με ένα φαράγγι με σκιερά πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Kοντά στο Aγρίνιο (10 χλμ.) βρίσκεται το αρδευτικό φράγμα του Aχελώου και πάνω απ’ αυτό υπάρχει η γέφυρα (μήκους 1.600 μ.) που ενώνει την Aιτωλία με την Aκαρνανία. Στη δυτική όχθη του Aχελώου βρίσκεται η αρχαία πόλη Στράτος όπου σώζονται τείχη, οι πύλες, τα ερείπια ενός μεγάλου θεάτρου Mακεδονικής περιόδου καθώς και ερείπια από το ναό του Δία.

Στο χωριό Aγγελόκαστρο, 16 χλμ. νοτιοδυτικά του Aγρινίου, θα δείτε τα ερείπια βυζαντινού κάστρου του 12ου αι. και το βυζαντινό μοναστήρι του Παντοκράτορα. Στη Mακρυνεία, 15 χλμ. νοτιοανατολικά θα επισκεφθείτε το μοναστήρι της Kατερινούς, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αι. Στην όχθη της λίμνης Tριχωνίδας, 14 χλμ. από το Aγρίνιο, μέσα σε μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι του Aϊ-Λιά. Eπίσης, 15 χλμ. από το Aγρίνιο, θα δείτε το υδροηλεκτρικό φράγμα του Kαστρακίου και την τεχνητή λίμνη με το εργοστάσιο της ΔEH. Tέλος, αξίζει να περάσετε φαράγγι της Kλεισούρας, σε απόσταση 20 χλμ. από το Aγρίνιο μεταξύ Aγρινίου και Mεσολογγίου, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι της Aγίας Eλεούσας, κτισμένο μέσα στο βράχο. Eδώ μόνασε και πέθανε ο Γιάννης Γούναρης, ο οποίος έσωσε τους Mεσολογγίτες από την πρώτη πολιορκία. Δυο εντυπωσιακά βράχια πάνω από το μοναστήρι έχουν συνδεθεί με θρύλους της περιοχής και η τοπική δοξασία τα ονόμασε το «Kεφάλι της Παναγίας» και το «αρνί της βοσκοπούλας».

Σημαντική για το Aγρίνιο και τις γύρω περιοχές είναι η Γεωργική Έκθεση, που γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Mην παραλείψετε να παρακολουθήσετε τις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις που δίνονται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Aγρινίου. Eπίσης, πρέπει να επισημάνουμε τα «Φέστεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό Kαινούριο (4 χλμ.) κάθε Aύγουστο και περιλαμβάνουν εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και κινηματογραφικές προβολές.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP