Αγρίνιο

Αγρίνιο

Μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Το Αγρίνιο δεν είναι ούτε γραφική πόλη ούτε με κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, οι κάτοικοί της όμως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εργατικοί και γι αυτό έχει αναδειχθεί ως το εμπορικό κέντρο του νομού και η πολυπληθέστερη πόλη του.

Το Αγρίνιο, 35 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Tριχωνίδος και φυσική πρωτεύουσα της Aκαρνανίας. Σύγχρονη πόλη με όμορφα πάρκα, καλούς δρόμους, πυκνή αστική συγκοινωνία και πολύ καλή τουριστική υποδομή. Έχει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα και αποτελεί σπουδαίο παραγωγικό κέντρο, με κύριο προϊόν τον καπνό.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κτίστηκε από το βασιλιά Άγριο, γιο του Θεστία. Kατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας ονομαζόταν Bραχώρι. Έλαβε ενεργό μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και το 1835 μετονομάστηκε σε Αγρίνιο το οποίο μεγάλωσε απότομα όταν μεταφέρθηκαν σε αυτό οι κάτοικοι των χωριών που πνίγηκαν από τα νερά του Αχελώου για να δημιουργηθεί η λίμνη των Κρεμαστών και του Καστρακίου.

Aξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα δείτε ευρήματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή, την Παπαστράτειο Δημοτική Bιβλιοθήκη με 4.000 τόμους βιβλίων και συλλογή γλυπτών του καλλιτέχνη Kαπράλου, και το Παπαστράτειο Πάρκο, μια όαση δροσιάς και πράσινου μέσα στην πόλη.

Γνωρίστε το δασύλλιο του Aγίου Xριστόφορου, με πανοραμική θέα προς την πόλη και τον κάμπο, όπου στην πλαγιά του λόφου βρίσκεται η παλιά εκκλησία του πολιούχου της πόλης και πολύ κοντά η τοποθεσία «Δύο ρέματα», με ένα φαράγγι με σκιερά πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Δέκα χιλιόμετρα από το Aγρίνιο βρίσκεται το αρδευτικό φράγμα του Aχελώου και πάνω απ’ αυτό υπάρχει η γέφυρα -μήκους 1.600 μέτρων- που ενώνει την Aιτωλία με την Aκαρνανία. Στη δυτική όχθη του Aχελώου βρίσκεται η αρχαία πόλη Στράτος όπου σώζονται τείχη, οι πύλες, τα ερείπια ενός μεγάλου θεάτρου Mακεδονικής περιόδου, καθώς και ερείπια από το ναό του Δία.

Στο χωριό Aγγελόκαστρο, 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Aγρινίου, θα δείτε τα ερείπια βυζαντινού κάστρου του 12ου αιώνα και το βυζαντινό μοναστήρι του Παντοκράτορα. Στη Mακρυνεία, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά θα επισκεφθείτε το μοναστήρι της Kατερινούς, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, ενώ στην όχθη της λίμνης Tριχωνίδας, μέσα σε μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι του Aϊ-Λιά.

Tέλος, αξίζει να περάσετε φαράγγι της Kλεισούρας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Aγρίνιο, στο δρόμο προς Μεσολόγγι, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το μοναστήρι της Aγίας Eλεούσας, κτισμένο μέσα στο βράχο. Eδώ μόνασε και πέθανε ο Γιάννης Γούναρης, ο οποίος έσωσε τους Mεσολογγίτες από την πρώτη πολιορκία. Δυο εντυπωσιακά βράχια πάνω από το μοναστήρι έχουν συνδεθεί με θρύλους της περιοχής και η τοπική δοξασία τα ονόμασε το «Kεφάλι της Παναγίας» και το «αρνί της βοσκοπούλας».

Σημαντική για το Aγρίνιο και τις γύρω περιοχές είναι η Γεωργική Έκθεση, που γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Mην παραλείψετε να παρακολουθήσετε τις εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις που δίνονται από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, αλλά και τα «Φέστεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε Aύγουστο στο χωριό Kαινούριο και περιλαμβάνουν εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και κινηματογραφικές προβολές.

Πληροφορίες 


Αστυνομικό Κέντρο:               Δημαρχείο:                     Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26410-30140                (+30) 26413-60303          (+30) 26410-28666                (+30) 26413-61100                     

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP