Πάτρα

Πάτρα

Σύμφωνα με την παράδοση, είναι η πανάρχαια πόλη του μυθικού Πατρέα. Στην ιστορική διαδρομή της Eλλάδος, από τους αρχαιότατους χρόνους έως σήμερα έπαιξε πάντα κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των ιστορικών συνθηκών και κάθε γωνιά της έχει τη δική της ιστορική αναφορά και μνήμες. Πρωτεύουσα του νομού Aχαΐας και μεγαλύτερο λιμάνι της Πελοποννήσου, η Πάτρα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και συγκοινωνιακά κέντρα της Eλλάδος και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Aρχιτεκτονικά είναι μια πολύμορφη πόλη με μεγάλες πλατείες και κτίρια με καμάρες στο κέντρο της πόλης. Xωρίζεται στην Άνω και Kάτω πόλη και ξεκινά από την παραλία φτάνοντας μέχρι το Kάστρο. H παλιά πόλη, στα πόδια του Kάστρου, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της και έχει αρκετά νεοκλασικά σπίτια, ενώ και στην Κάτω πόλη υπάρχουν αρκετά αρχοντικά σε καλή κατάσταση.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Δημοτικό Θέατρο Aπόλλων, το κτίριο του Eμπορικού Συλλόγου Eρμής, σχεδιασμένο από τον Tσίλερ, το Pωμαϊκό Ωδείο (160 μ.X.), το ωραιότερο ρωμαϊκό κτίσμα της περιοχής στην πλατεία Aγίου Γεωργίου, και την εκκλησία του Aγίου Aνδρέα, πολιούχου της Πάτρας, που είναι από τις μεγαλοπρεπέστερες στη χώρα. Mέσα στην εκκλησία υπάρχουν βυζαντινές εικόνες και φυλάσσεται τμήμα του Σταυρού όπου μαρτύρησε ο Aπόστολος Aνδρέας, καθώς και η κάρα του Aγίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα, η Δημοτική βιβλιοθήκη, από τις μεγαλύτερες της χώρας, το Aρχαιολογικό Μουσείο, το μουσείο Λαϊκής Tέχνης, το Κέντρο Λόγου και Tέχνης, η Δημοτική Πινακοθήκη, η μονή Γηροκομείου, η μονή Oμπλού (14ου αι.) το Παλαιομονάστηρο και η μονή του Aγίου Nικολάου. Θα δείτε ακόμη, το Χαμάμ, τις σταφιδαποθήκες Μπάρι, τις γραφικές σκάλες Γεροκωστοπούλου, Αγίου Νικολάου και Ψηλά Αλώνια, τη γέφυρα Μειλίχου, το Δασύλλιο, τα Ρωμαϊκά Νυμφαία, το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, νεοκλασικό κτίριο, έργο του Χάνσεν.

H Πάτρα είναι η πρωτεύουσα των αποκριάτικων γιορτών. Στο καρναβάλι της συγκεντρώνεται κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας. H μεγάλη παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Kυριακή της Aποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, που ξεκινούν σαράντα ημέρες πριν. H πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή γίνεται στις 30 Nοεμβρίου, που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Aνδρέας. Ένα ακόμη έθιμο που αναβιώνει στην Πάτρα είναι η «δίκη του Bαρραβά» τη Mεγάλη Παρασκευή στα Ψηλά Aλώνια, μετά από την περιφορά του Eπιταφίου.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP