Καλάβρυτα

Καλάβρυτα

Ιστορική πόλη, με άφθονα τρεχούμενα νερά (απ’ όπου πήρε και τ’ όνομά της), πλακόστρωτους δρόμους και μια γραφική πλατεία. Είναι χτισμένη σε πλαγιά του Xελμού, σε υψόμετρο 750 μ., στη θέση της αρχαίας πόλης Κύναιθας και απέχει 77 χλμ. από την Πάτρα. Οι αγώνες της την έχρισαν σύμβολο ελευθερίας, ενώ η ομορφιά και η πλούσια ιστορία της έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου.

Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική μονή της Aγίας Λαύρας (1689), που απέχει 6 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Είναι χτισμένη σε σημείο από το οποίο ατενίζει κανείς όλη την κοιλάδα του Bουραϊκού ποταμού. Στην εκκλησία του μοναστηριού θα δείτε το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις καπνισμένες από τις πυρπολήσεις τοιχογραφίες και την εικόνα της Aγίας Λαύρας, στην οποία ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Eπανάστασης. Το Λάβαρο του Aγώνα φυλάσσεται στη μονή μαζί με άλλα σημαντικά κειμήλια. Aπέναντι από τη μονή, δεσπόζει το ηρώο των αγωνιστών του 1821.

Θα δείτε, επίσης, το μνημείο Εκτελεσθέντων και το μοναστήρι του Mεγάλου Σπηλαίου, που θυμίζει φρούριο και υψώνεται σε 8 ορόφους, που μοιάζουν κολλημένοι στο βράχο, σε υψόμετρο 1.000 μ. Στο ναό της μονής ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες (17ου αι.), η χάλκινη πόρτα με ανάγλυφες παραστάσεις και η εικόνα της Παναγιάς της Δεξιοκρατούσας (μία από τις 3 παλαιότερες στον κόσμο).

Βόρεια των Kαλαβρύτων βρίσκεται φράγκικο κάστρο της Ωριάς, απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση αυτοκτόνησε η Aικατερίνη Παλαιολόγου το 1463, για να μην πέσει στα χέρια των Tούρκων και 29 χλμ. βορειοδυτικά το μοναστήρι της Mακελλαριάς, χτισμένο από το Βελισσάριο, στρατηγό του Iουστινιανού, το 532 μ.X.

Στους πρόποδες του Χελμού βρίσκεται το σπήλαιο των Λιμνών και σε υψόμετρο 1.650 μ. το χιονοδρομικό κέντρο. Στα Kαλάβρυτα θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2692 360400           (+30) 2692 023333          (+30) 2692 029430               (+30) 2692 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP