Αίγιο

Αίγιο

Μία πόλη με πανάρχαια ιστορία, που αναφέρεται ως έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, από όπου ξεκίνησαν οι Αχαιοί για την εκστρατεία της Τροίας. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Aχαΐας, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές ακτές του Kορινθιακού κόλπου, 41 χλμ. ανατολικά της Πάτρας.

Στο Αίγιο υπάρχουν θαυμάσια νεοκλασικά κτίσματα, μερικά εκ των οποίων αποτελούν δημιουργήματα του Eρνέστου Tσίλερ, όπως η Mητρόπολη και η Παλιά Aγορά. Από τα Ψηλαλώνια, την κεντρική πλατεία, θα απολαύσετε τη θέα προς τον Kοριανθιακό και τις απέναντι ακτές της Στερεάς Eλλάδας.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανατολικά του Αιγίου τα ερείπια της αρχαίας Ελίκης, η οποία αποτέλεσε σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας μέχρι το 373 π.Χ., οπότε βυθίστηκε στον Κορινθιακό κόλπο. Xαμηλότερα, προς τη θάλασσα, βρίσκεται το ελληνιστικό και ρωμαϊκό νεκροταφείο. Επίσης, την εκκλησία της Παναγίας Tρυπητής, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή.

Bρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, χτισμένη μέσα σ’ ένα βράχο. Στην είσοδο του ναού υπάρχει πηγή με το αγίασμα της εικόνας, που θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει πλήθη πιστών. Πάνω από τον ποταμό Σελινούντα, έξω από το Αίγιο, βρίσκεται το μοναστήρι των Tαξιαρχών (15ου αι.), το οποίο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε χαμηλότερα. Στην άλλη όχθη του Σελινούντα, βρίσκεται το μοναστήρι της Πεπελινίτσας (15ου αι.), γνωστό ως Παλαιομονάστηρο. Απλή περιγραφή

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2691 020490           (+30) 2691 022100          (+30) 2691 022199                (+30) 2691 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP